Hopp til innholdet

Spis mer kål

Kål er en billig grønnsak med mange helsefordeler, vi oppfordrer derfor alle til å spise mer kål og bruke det på mange forskjellige måter. Kål inneholder mange næringsstoffer, og kan forhindre mange typer kreft og andre alvorlige sykdommer.

Rundt en halv kopp kokt kål inneholder omlag en tredjedel av det C vitamin som trenges daglig, og inneholder også fiber, folat, kalium, magnesium, vitamin A og K, med flere. Det viktigste med kål er nok allikevel det høye innholdet av glukosinolater.

Kål kan brukes til mye. Den kan dampes, kokes, sauteres, og stekes. Hakk den rå til coleslaw og andre salater, eller bruk hele kålblader som en sunn erstatning for tortillaer eller sandwichbrød. Å spise kål er en fin måte å få i seg mye næring mens, det kuttes ned på karbohydrater og kalorier.

Når kål fermenterer, dannes det naturlige probiotika som gir næring til bakteriene i tarmen. Disse bakteriene hjelper kroppen til å bekjempe bakterier, ta til seg næringsstoffer, fordøye mat, og virke beroligende.

Selv om man får i seg forskjellige næringsstoffer etter om man koker eller gjærer kål, kan det nok være best å spise kålen rå, for å utnytte næringsinnholdet best mulig. Skjær kålen veldig tynt og la den ligge i omtrent 10 minutter for å hjelpe til med å få frem de fulle, mest komplekse smakene. Tilsett den deretter til salater eller smørbrød eller bruk den til coleslaw.

Kål inneholder mange kjemikalier som hjelper til med å redusere inflammasjon. Dette beskytter videre mot andre helseproblemer fordi inflammasjon er knyttet til ting som kreft, hjertesykdom, diabetes og Alzheimers sykdom.

Kål er bra for fordøyelsen,
og har 1 gram fiber for hver tiende kalori. Det hjelper til med å fylle opp magen, slik at en spiser mindre, og det kan bidra til å senke “dårlig” (LDL) kolesterol og bidra til å kontrollere blodsukkeret.

Kål har også næringsstoffer som holder slimhinnen i magen og tarmen sterk, og juice fra kål kan også hjelpe til med å lege magesår.

Kål kan være bra for hjertet, spesielt rødkål ser ut til å øke nivåene av betakaroten, lutein og andre hjertebeskyttende antioksidanter. Kål hjelper også til med å redusere stoffer som er knyttet til herding av arteriene, og siden kål reduserer betennelse, kan kål bidra til å forhindre hjertesykdom.

En rekke studier antyder at kål kan bidra til å forhindre visse typer kreft. Til dels på grunn av kålens antioksidant og anti-inflammatoriske egenskaper, men også på grunn av det høye glukosinolatinnholdet.

En undersøkelse viste at et kosthold med mye kål senker sjansene for å få diabetes type 2. De som fulgte den nordiske dietten med mye rotgrønnsaker, fisk, epler, pærer, havregryn og rugbrød, hadde opptil 38% mindre sjanse for å få sykdommen.

Grønn plantemat er også ofte en god kilde til folat. Mat som er rik på folat kan sannsynligvis redusere risikoen for kreft i bukspyttkjertelen og muligens i spiserøret og tykk- og endetarm.

Kål er en av de rimeligste grønnsakene du kan kjøpe, og dette betyr til sammen – mer kål til alle!

https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-cabbage-benefits?ecd=soc_fb_191215_cons_ss_healthbenefitsofcabbage&linkId=100000009537955&fbclid=IwAR2-CSG0xcE3YQqlsfXCQs32nN1rM_dg1l7ukMx1s2itWktKZIpOsyz5utE

https://www.frukt.no/tema/alt-om-kal/