Hopp til innholdet

DMAE – et ekte nootropic

DMAE er en forløper til kolin som enkelt krysser blod/hjerne barriere. DMAE finnes typisk i fisk, som sardiner og ansjos. DMAE regnes både som et middel mot aldring, og som et ekte nootropic / nootropika.

DMAE øker produksjonen av acetylkolin, men knyttes også til å kunne redusere angst, redusere kaotiske tanker og tankeflukt, forbedre konsentrasjon og læring, samt å være en mild stimulant – og å forlenge levetiden. DMAE regnes som et flott naturlig anti-aldrings kosttilskudd som gir hjerne og hukommelse et løft. 

DMAE er vist å stabilisere hjernebølger, og det er nok denne effekten som gjør at DMAE regnes som et helt ekte nootropika. I en undersøkelse fra 1996 ble det vist ved EEG at hjernebølgene i de delene av hjernen som er viktige for hukommelse, oppmerksomhet og fleksibel tankegang ble forbedret.

DMAE kan også være til hjelp i forbindelse med læringsproblemer, ADD, og problemer med hukommelse og adferd. I en undersøkelse ble DMAE funnet å være dobbelt så effektivt som Ritalin, og uten å ha noen bivirkninger. 

At DMAE motvirker aldring, og hvilke mekanismer som forårsaker denne effekten, er rimelig godt fastslått. DMAE brukes derfor også i forskjellige anti-alderdoms kremer, og er kanskje mer kjent som ingrediens i hudkremer, enn som kosttilskudd.

I forbindelse med aldring kan DMAE fjerne og redusere dannelse av beta-amyloid i hjernen. Beta-amyloid er stoffer som er knyttet til blant annet hjernens aldring og Alzheimers sykdom. Beta-amyloid er bestanddeler i det som kalles amyloidplakk i hjernen.

Typisk dosering for bedre hukommelse er 100 til 300 mg, men både mindre og større doser er ikke uvanlig.
600 mg, tre ganger daglig, er blitt brukt – uten noen negative bivirkninger, og det er som kosttilskudd med denne doseringen det henvises til i Mattilsynets vurdering av DMAE.
DMAE er et naturmiddel og det kan ta opptil 2 – 3 uker før effekten virkelig kjennes, men den skal være verdt å vente på. 

Ta DMAE om morgen.
DMAE kan virke stimulerende, reduser dosen hvis det oppstår søvnproblemer.

DMAE skal ikke brukes av personer som har vært maniske, er diagnostiserte epileptikere, eller lider av schizofreni.

Kvinner som forsøker å bli gravide skal ikke bruke DMAE.
Gravide og ammende skal ikke bruke DMAE .
Barn skal kun bruke DMAE i samråd med lege.

https://examine.com/supplements/dmae/research/#neurology_alzheimers-disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6099712
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15675889
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/864168
https://www.mattilsynet.no/kosmetikk/stoffer_i_kosmetikk/risk_profile_dimethyl_mea.9957/binary/Risk%20Profile%20Dimethyl%20Mea
Pelton, R., Pelton T C. Mind food & Smart pills. Doubleday. ISBN 0-385-26138-1
Holford, P., Cass, H. Natural Highs. Judy Piatkus (Publishers) Limited. ISBN 0-7499-2133-1